Redenen van personeelsverloop

Personeelsverloop gaat over medewerkers die ongewenst de organisatie verlaten. Dit artikel gaat over de meeste van die redenen. Deze redenen zijn gebaseerd op het boek 7 Hidden Reasons Employees Leave geschreven door Leigh Branham.

Elke vertrekreden is een geldige

Er bestaan minstens 100 verschillende vertrekredenen en elke reden van vertrek is er eentje om bij stil te staan. Maar dit is in feite onmogelijk. Daarom heb ik op basis van mijn gelezen boeken een aantal redenen te clusteren om zo tot de 7 meest voorkomende vertrekredenen te komen.

De 7 meest voorkomende reden van verloop

In niet-chronologische volgorde zijn dat:

1. De functie of werkplek is niet zoals verwacht;

2. Mismatch tussen functie en persoon;

3. Te weinig coaching en feedback;

4. Te weinig groei en carrière mogelijkheden;

5. Een ondergewaardeerd gevoel en geen erkenning;

6. Stress door overwerk en geen work-life balans;

7. Verlies in vertrouwen in leidinggevende.

Al deze redenen kun je herleiden tot de conclusie dat er aan vier fundamentele (nood aan vertrouwen, hoop, waardegevoel, competent willen voelen) noden van een mens niet worden voldaan. En volgens mij zijn dit de oorzaken om te gaan nadenken over een nieuwe baan. In andere woorden, volgens mij bestaat er een (exacte) link tussen het disengagement proces en de eigenlijke vertrekreden.

Nu de 7 meest voorkomende redenen van verloop gekend zijn, kan ik ook effectieve retentieoplossing gaan voorstellen. Dit is ook wat ik ga doen in de komende weken en maanden. Maar wat vind jij eigenlijk van de vertrekredenen? Is de lijst volledig? Wat mis jij nog?

Dit artikel verscheen eerder op retentie-management.com

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *