Personeelsverloop Redenen

Personeelsverloop redenen zijn er bij de vleet en elke reden van vertrek is een geldige. Voor het overzicht kun je elke reden herleiden tot vier fundamentele noden: nood aan vertrouwen, hoop, waardegevoel en competent willen voelen. Als er niet wordt voldaan aan deze noden dan is dat een mogelijke oorzaak om te gaan nadenken over een nieuwe baan (cfr. personeelsverloop). Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vertrekredenen. Al heeft de literatuur het vaker over redenen als: gedwongen ontslag, vrijwillig ontslag en brugpensioen.

Personeelsverloop reden 1: rekrutering

Het werven en selecteren is het startschot voor het opbouwen van een psychologisch contract tussen de (nieuwe) medewerker en de organisatie. Dit impliceert dat organisaties meteen al in het begin veel goed en fout kunnen doen. Denk bijvoorbeeld maar aan een mismatch tussen functie en persoon of dat de functie of werkplek is niet zoals verwacht.

Personeelsverloop reden 2: coaching

Als de medewerker vervolgens is aangenomen en opgeleid dan verwacht men een zekere vorm van coaching. Wanneer u te weinig coaching en feedback geeft dan kan dat een reden zijn om de organisatie te verlaten.

Personeelsverloop reden 3: carrière

Behalve feedback en coaching kunnen te weinig groei- en carrière mogelijkheden ook een reden zijn voor een medewerker om de organisatie te verlaten. Mensen willen immers hun werkpotentieel benutten.

Personeelsverloop reden 4: erkenning

In het verlengde van de tweede en derde reden is een ondergewaardeerd gevoel en ontbreken van erkenning ook een aanleiding om de organisatie te verlaten. Elke medewerker heeft behoefte, misschien wel noodzaak, aan een zekere vorm van erkenning.

Personeelsverloop reden 5: worklife balans

Stress door overwerk en geen work-life balans is een andere potentiële reden voor iemand om de organisatie te verlaten. Zeker de laatste jaren heeft deze reden aan animo (in negatieve zin) gewonnen.

Personeelsverloop reden 6: manager

Verlies in vertrouwen in de leidinggevende is een laatste mogelijke reden voor iemand om de organisatie te verlaten. Bij alle voorgaande redenen is er trouwens een belangrijke rol weggelegd voor de manager.

Wilt u weten waarom medewerkers uw organisatie verlaten? Denk dan eens na over het afnemen van exitinterviews.