De kansen bij personeelsverloop

Wanneer iemand weggaat is dat niet per definitie slecht. Personeelsverloop biedt u ook kansen. In dit artikel krijg je een overzicht van de kansen bij personeelsverloop.

Voorkomen is beter dan genezen

Toegegeven. Als uw organisatie wordt geconfronteerd met een leegloop van talentvolle medewerkers dan kunt u beter voorkomen dan genezen. Een hoog verlooppercentage is immers nooit wenselijk gezien de hoge kosten verbonden aan verloop, de kennis van een vertrekkende medewerker dat wordt meegenomen naar de nieuwe werkgever alsook het sociale kapitaal. Organisaties doen daarom best regelmatig aan kennisborging en stellen een plan op om een overdaad aan personeelsverloop te voorkomen.

De kansen bij personeelsverloop

Tegelijkertijd biedt het komen en gaan van medewerkers ook kansen voor de organisatie. Hieronder vindt u een aantal kansen bij personeelsverloop opgesomd. Uiteraard mag u deze altijd aanvullen via het commentveld.

Kosten te drukken

Een eerste kans heeft eerder een negatieve lading en heeft te maken met een ontslag. Voor een organisatie is dat, in tijden van crisis, een veel gebruikte manier om kosten te drukkenHet zijn dan vaak de oudere medewerkers, met hogere financiële lasten voor een organisatie, die op (brug)pensioen worden gestuurd. Organisaties kijken dus niet zo snel naar de talenten, capaciteiten en competenties van deze mensen. Er zijn echter ook nog andere, meer positieve, redenen (kansen) waarom het (soms) goed is dat iemand de organisatie verlaat.

Sfeer in het team

Een tweede kans heeft te maken met de sfeer in het team. Iemand die niet goed presteert heeft vaak een sterke invloed op de rest van de medewerkers. Wanneer deze persoon zelf besluit om de organisatie te verlaten, dan kan dit als een godsgeschenk worden ontvangen. U hoeft dan immers weinig moeite te doen om het team weer up and running te krijgen.

Nieuwe ideeën

Een derde kans ligt voor het grijpen bij de nieuwe medewerker. Als er iemand weggaat, dan komt er vaak ook iemand voor terug. Elke nieuwe medewerker neemt immers ervaringen mee van vorige werkgevers en kan met een frisse blik kijken op bestaande processen en dergelijke meer. Vers bloed binnen een organisatie zorgen vaak voor nieuwe innovatieve ideeën.

Boomerang Recruitment

Een vierde kans heeft direct te maken met boomerang recruitment. Boomerang recruitment betekent dat de vertrokken medewerker te zijner tijd weer terug bij zijn oude werkgever komt werken. De kansen die hier schuilen zijn: het verkrijgen van nieuwe klanten, het vergroten van nuttige sociale netwerken en een verbeterde reputatie van de organisatie. Dit werkt echter alleen wanneer organisaties hun uitstroom als een Beste Werkgever managen.

Conclusie

Kortom, het is een misperceptie te denken dat bij een strategisch retentiebeleidniemand de organisatie meer mag verlaten. Dit gezegd zijnde brengt personeelsverloop ook niet alleen kosten met zich mee, maar biedt het ook kansen. Voor organisaties is het dus belangrijk dat zij de juiste balans vinden tussen diegene die blijven en diegene die vertrekken.

Dit artikel verscheen eerder op retentie-management.com.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *